Б.Бегалиев атындағы жалпы орта мектебі 2019-2020 оқу жылы

 

        2019/2020 оқу жылына арналған тамақтандыру сапасына мониторинг жүргізу комиссиясының жұмысын ұйымдастыру туралы ҚР Білім және ғылым министрінің 2018.31.10 № 598 бұйрығымен бекітілген Орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру , сондай-ақ мектепке дейінгі ұйымдарда,жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және білім алатын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етумен байланысты тауарларды сатып алу қағидаларына сәйкес  және  2019/2020оқу жылы балаларды тамақтандыру сапасына бақылауды қамтамасыз ету мақсатында тегін ыстық тамақпен қамтамассыз етілетін оқушыларды тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізілді. Қараған кезде  Тамақ өнімдерінің сапасына,тағамдарды дайындатехналогиясына тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығына,өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері Мектеп асханасының тазалығы қаралды.Қараған кезде айтарлықтай кемшіліктер кездеспеді. Ыдыс аяқтар  жеткілікті.Азық-түліктің пайдалану мерзімі ,ас мәзірінің мәзірге сәйкестігі талапқа сай болды.

          

 

Тамактандыруды уйымдастыру маселелерi тyралы

2014 жылдан бастап депутаттардыц бастамасы жэне мектеп директорларыныц ұсыныстары бойынша мектептiк тамактандыруды ұйымдастыру бойынша қызмет, тауарларды өнім берушiсiн таңдау тамац сапасына әсер eтетін орын алған багалар демпингiне баЙланысты, сондай-ақ мектеп директорларының қызметтi өнім берушiсiне тiкелей бақылаудың болмауына байланысты мемлекеттiк сатып алу жүйесінен шыгарылған. Бугiнгi кyнге орта бiлiм беру ұйымдарында бiлiм алушыларды тамактандыруды, мектепке дейiнгi ұйымдарында, жетiм балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз  қалған балаларға арналган бiлiм беру ұйымдарында тәрбиеленетiн және бiлiм алатын балаларды тамактандырумен камтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу тәртiбi әзiрленген (ҚР БҒМ 2018 ж.31 казандагы № 598 буйрығы).

      
Балаларды тамактандыру сапасы мен цауiпсiздiгiн кепiлдендiру мақсатында Қағидаларда бiлiктi қызметкерлер штаты бар (жұмыс тәжірибесі азпазшы - бiлiктілігі, технологтар, диетологтар, оң сипаттамалар, өнімдерінің жеке өндірісінің, энергияны үнемдейтін жабдықтардың бар болуы) осы қызметтi корсетуге мейiлiнше даярланған өнім жеткiзушiнi таңдауға мумкiндiк беретiн олшемдер карастырылган.

       
2018 жылдан бастап тамак онiмдерiн сактау жағдайына, дайындалатын  тағамдардың  қауiпсiздiгi мен сапасына эсер eтетiн мектеп асханаларының материалдық-техникалық базасын жақсарту ушiн мемлекеттiк-жекеменшiк әрiптестiк механизмi енгiзiлдi. Сондай-ақ, қағидаларға сәйкес конкурстык комиссия кұрамына YЕҰ  және ата-аналар коғамдастыгының, камкоршылар кеңесiнiң окiлдерi, сондай-ақ, когамдык денсаулык сактаудың аумактық органдары кiредi.

      
Өнім  берушiлердiң жаңа жане табиғи онiмдердi пайдалануды камтамасыз ету ушiн Қагидаларда мектептiк тамактандыруды уйымдастыру барысында пайдаланылатын тамак онiмдерiнiц жеке ондiрiсiнiц бар болуы (шаруа немесе ферма қожалығы, жылыжай, т.б.) ушiн өнім берушiлердiң косымша балл- алуы мен отандық өндiрушiлердiң тамак өнiмдерiн сатып алуы көзделген.

     
Тагамдардың, тамақ өнiмдерiнiң жене аспаздык буйымдардың тyтынушылық қасиеттерi, олардың органолептикалык ерекшелiктерi, технологиясы жоне дайындау жағдайлары балаларға арналган тағам онiмдерiнiң қауiпсiздiгi болiгiнде Еуразиялық экономикалық одақтық техникалық регламенттерiне сәйкес болуы тиiс.

        
Өнім берушi шарттың талаптарын бұғган немесе тиiсiнше орындамаған жагдайда шарт сот тәртiбiнде бузылады жоне осы oнім берушi жозыксыз деп танылады(ҚР БҒМ 2018 ж. З1 казандагы № 599 буйрығы).

       
2015 жылы бiлiм €tлушылардыц жекелеген санаттарына сапалы тамактандырумен камтамасыз ету максатында Министрлiк Қазақ  тағамтану академиясымен бiрлесе отырып, балалардыц жас ерекшелiктерiн ескере отырыш, бiр - рет қолданылатын мектеп тагамдарының  бiрыңғай нормаларын тyңғыш әзiрленген (ҚР Yкiметiнiң 2012 ж. 12 наурыздагы  №320 каулысына толықтырулар  енгiзiлген).


Бyл нормаларда балаларльiн агзага кажеттi микронутриентттердi алуы -қарастырылған:витоминдер, минералды заттар және микроэлементтер.

      
2018 жылы Қазақстан Республикасының,Денсаулық сақтауды дамытудың  2016-2019 жылдарга арналған «Денсаулық» бағдарламасын іске асыру шеңберінде, сондай –ақ білім беру ұйымдары білім алушыларының салауатты (ыстық) тамақтануына қызығушылығын арттыру мақсатында Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігімен оқу орындарында тамақтану мөлшері бойыцнша біріңғай стандарттар әзірленген.

        
2019 жылдан бастап, Министрлiкпен нысанга шыгуды жүзеге асырмай-ақ бақылау iс-шараларын жургiзуге мумкiндiк беретiн органдардыц және бiлiм беру ұйымдарының мектептiк-тамақтандыруды ұйымдастыруға камеральдық бақылау енгiзiлген.

    
Бұдан басқа, министрлiк Казакстан Республикасыныц Каржы министрлігімен бiрлесiп мемлекетлiк сатып алу порталы аркылы конкурстық процедураларды ,электронды форматқа кошiру меселесi бойынша жұмыс жургiзуде.

    
Бугiнгi таңда мектеп қызметкерлерінің, сондай-ак ата-аналар қауымдастыгының кызмет корсетуге тұракты түрде бақылауды жyзеге асыру мумкiндiгi заңнамалы карастырылган.

   
Әрбiр мектепте балалардың тамақтандыруына бақылау женiндегi комиссия жyмыс жаъайды. Комиссияны мектептiң директоры басқарады, құрамына мектеп медбикесi, педагогтар, ата-аналар комитетiнiң мүшелері, қамқоршылар кеңесi кiредi.

     
Тамақтандыруды ұымдастыру Қағидаларына сәйкес кызметтi жеткiзушi ай сайын орта бiлiм беру ұйымының басшысына онiмнiң сапасы мен қауiпсiздiгiн - куәландыратын құжаттарды қоса бере отырыIп, бiлiм алушылар ушiн пайдаланылатын өнiмдерiнiц тiзбесi туралы мәлiметтердi ұсынуы тиiс.

    
Ай сайын медицина қызметкерi немесе жауагIты адам тагам жэне аспаздық онiмдердiц сапасын органолептикалық  багалау журналына жазулар енгiзiлген дайын тамақ сапасына органопептикалык багалау жургiзедi. Сонымен, казiргi уакытта мектеп экiмшiлiктерiне балаларлыц тамактандыру сапасына әсерiн тигiзуге мумкiндiк беретiн барлық қажеттi механизмдер әзiрлендi. Бугiнгi күнi, баса айтатындай, бiлiм беру уйымдарын басшыларының (бракераж комиссиясының төрағаJларының) жауапкершiлік деңгейі алдыңғы катарда.

    
Осыған байланысты Министрлiктiң мектептiк тамактандыру сапасын арттыру - бойынша щызметiнiц негiзгi багыты тамактандыру сапасына бақылау жөніндегі бракераж комиссияларыныц кызмет тәртiбiн кеңiнен акпараттандыруды камтамасыз ету, сондай-ақ балалардың тамактандыруын ұйымдастыру барысында бұзушылықтарды аныктау бойынша одан әрi әрекет ету туралы бiлiм алушыларды жэне олардыц ата-аналарын акIпараттандыру болып табылады.

 

 


Б.Бегалиев атындағы жалпы орта мектебі «Дұрыс тамақтана білесізбе?»тақырыбында мектеп медбикесі мен мектептің әлеуметтік педагогы өткізген шарадан хабарлама

 

Ат - адамның қанаты,
Ас - адамның арқауы

Сіздің деніңіз сау және сұлу болып өсуін үшін,ағзаңызға көп нәрлі заттар қажет.Ағзаның қалыпты өсуіне нәруыздар,майлар,көмірсулар,дәрумендер мен микроэлементтер қажет.Қазіргі кездегі оқушыға күніне тамақтану төрт ретпен кем болмауы керек:ертеңгі ас,түскі ас,сәскелік ас және кешкі ас міндетті түрде ыстық тамақ болуы қажет.Сіздің ішетін тағам құрамында сүт,,сүзбе,құрт,,ірімшік ,айран,кальций мен нәруыздардың көзі болу керек.Кальций мен фосфорды балық тағамдарда алуға болады.Сізге күніне 1-1,5 л сұйықтық,бірақ газдалған емес,жеміс немесе көкеніс шырынын ішу керек.Адам үшін ең қажетті ертеңгі ас!Ертеңгі асқа,мысалы,тәтті шай,нан-тоқаш өнімдері,балғын көкеністер және сұлы немесе қарақұм ботқасы.Түскі ас ыстық тамақпен тамақтану қажет.Міндетті түрде, екі ыстық  тамақ болса тіпті жақсы.Мысалы:көже( күріш бұршақ,борщ және т.б) лағман ,кеспе,ал,екіншісіне котлет,палау,гарнирге күріш,картоп,кеспе немесе пісірілген кокеністерді қолдануға болады.Ыстық тамақты нанмен  ішіп-жеген дұрыс.Үшіншісіне ,бір стакан шырын,шай және т.б.Түскі аспен кешкі астын арасында тәтті нанмен тоқашпен бір стакан айран,сүт ішкен дұрыс.кешкі ас бір ыстық тамақпен тамақтануға болады.Тек,жоғарыда айтылған тағамдармен шектеу міндетті емес.Барлығы анаңыздың,әжеңіздің немесе асхана аспаздары қандай тағам жасағанына байланысты болады.Үйлесімді тамақтану-бүкіл ағзаға әсересе жүрек-қантамыр жүйесіне кешенді әсер етеді.Жүрек қантамырлар жүйесі жұмысының өздігінен реттелу механизмдері қалыпқа келеді.дене салмағының азаюы,жүрек бұлшықетіне түсетін қосымша салмақты азайтады.


Тамаққа жемістер күніне 400г.кем емес көкеністерді пайдаланыңыз.


Майлы етпен тәтті тағамдарды азырақ жеңіз.


Астық дақылдарынан жасалған тамақтарды пайдаланыңыз.


Құрамында магний,алий және кальций көп тамақтарды көбірек жеңіз.


Тұзды тәулігіне 5г.артық пайдаланбаңыз.дұрыс тамақтандыру сізге қан қысымыңыздың көтерілу қаупін азайтуға және денсаулығыңызды нығайтуға көмектеседі.

 

 

 

 

 

 

Б.Бегалиев атындағы орта мектебі   бойынша білім алушыларды ыстық тамақпен  қамту мақсатында атқарылған жұмыстардың жайы. 2018-2019 оқу жылы

 

Қазақстан Республикасы  Үкіметінің 2008 жылғы 25 қаңтардағы «Әлеуметтік қорғалмаған білім алушылар мен күнкөрісі төмен отбасылардан  шыққан білім алушыларға қаржылай және материалдық көмек көрсетуге бөлінетін қаражатты жұмсау ережесін бекіту туралы» №64 қаулысын басшылыққа ала отырып және 2018 жылдың  1  қыркүйегі  күнгі №01-19/189 бұйрығымен бекітілген жалпыға бірдей міндетті білім қорын бөлу жөніндегі комиссия отырысының  1қыркүйегі күнгі қаулысының  негізінде  мектеп бойынша 2018жылдың қыркүйек айынан бастап 326  оқушы ыстық тамақпен қамтамасыз етілді. Тоқсан  ішінде оқушылар қозғалысына байланысты 277 оқушы 1-4сынып оқушылары,қалғаны 5-11 сыныптан 49 бала  тамақтанады. Оның ішінде тұл жетім,  жартылай жетім,аз қамтылған отбасының балалары және  көп балалы отбасының  балалары тамақтанады.  Бұл отбасылардың  тізімі  аудандық жұмыспен қамту,  әлеуметтік  бағдарламалар  азаматтық  хал  актілерін  тіреку  бөлімінің  басшысының  бұйрығымен  12  отбасы  анықталып,  оның  ішінде  27  балаға  тегін  тамақ  беріліп  отыр.

Асханаға  дүйсенбі –жұма  күндері аралығында  оқушылардың   тамақ  ішу  барысындағы  тәртіпті және ретті   тамақ ішуді   қадағалауға мектеп  директорының   бұйрығымен   кезекшілер   тағайындалды.

   

Жыл басында мектеп оқушыларын ыстық тамақпен қамтамасыз ету  бағытында істелетін жұмыстың жоспары жасалып, сол жоспардың аясында жұмыс жүргізіліп келеді. Оқушылардың күнделікті ыстық тамаққа қатысы  сынып жетекшілермен бірлесіп қадағаланып, есебі алынып отыр.

 

I –ші аусымда  1,4 сынып оқушылары және  8,9,10,11 сынып  оқушылары   тамақтанады,II-ші аусымда  2-3 сынып  оқушыларымен қатар 5, 6,7 –шы сынып  оқушылары тамақтанады.

   

Мектеп медбикесі күнделікті  аз мәзірін тексереді. Айдың аяғында әрбір сынып бойынша оқушыларды ыстық тамақпен қамтамасыз ету жөнінде  табель жинақталып,мектеп есепшілеріне тапсырылып, ай сайынғы тамақтанған оқушылардың есебі шығарылып отырылады.

    

Мектеп оқушылары ата-аналарының  жиналысында  ата-аналарға тегін ыстық тамақпен қамтудың заңдылығы түсіндіріліп, осыған байланысты нормативтік құжаттармен таныстырылып отыр.Ата-аналар тарапынан немесе оқушылар тарапынан ыстық тамақпен қамту  барысында ешқандай шағым болған жоқ.

      

Орта  білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру және мектепке дейінгі білім беру ұйымдарында ,жетім балалар және ата-аналарының қамқорлығынсыз қалған балаларға білім беру ұйымдарында тәрбиеленуші және білім алушы балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу қағидаларын бекіту туралы Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрінің  2015 жылғы 31 желтоқсандағы  №717  бұйрығының 64 тармақшасында «Шарт тиісті қаржы жылына міндеттемелер бойынша бекітілген жеке қаржыландыру жоспарына сәйкес бөлінген қаражат шегінде жасалады және шартты орындау кезінде қаржы жылы шегінде өнім беруші тарапынан бұзушылықтар болмаған жағдайда көрсетілген мерзім аяқталғаннан кейін, бірақ кемінде екі рет ұзартылады»делінген .

   

Асханаға ауыз су іштен кран арқылы келеді,канализация істеп тұр,ыдыс аяқ саны жеткілікті. Алға қарай да оқушыларды ыстық тамақпен қамтамасыз ету бағытындағы жұмыстар заң шеңберінде жалғасын табады.

 

Әлеуметтік педагог :  А.С.Нұрмағанбетова