Название Скачать
1 Ақылы тамақтардың сатылым бағасы
2 Ыстық тамақпен қамтамасыз етуді ұйымдастыру
3 Ақылы тамақтардың сатылым бағасы
4 Ыстық тамақпен қамтамасыз етуді ұйымдастыру
5 Ақылы тамақтардың сатылым бағасы
6 Ыстық тамақпен қамтамасыз етуді ұйымдастыру

Мемлекетіміз қазіргі таңда оқушыларымыздың тиісті деңгейде тамақтануы үшін мектептерге қолдау жасауда. Сол бағытта, биылғы 2022-2023 оқу жылында, мектебіміз модернизациядан өтіп, соның ішінде керемет, жарқыраған асханамыз соңғы үлгідегі дизайнмен іске қосылды. Мектебіміздің асханасынан күні бүгін 1-4 сыныпта 331 оқушы, 5-11 сыныптан 50 оқушы тамақтануда.


Ыстық тамақтың берілуі зерделенді

Атырау облысы,  Білім беру басқармасының басшысы С. Есенғалиевтің 2021 жылғы 11 қарашадағы №06-01-06-02-4/1170 хатына сәйкес Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің  ДСМ - 76 негізінде құрылған тамақтандырудың сапасына мерзімдік бағалаудың,  бракераж  жүргізу жөнінде комиссия мүшелері және  Қамқоршылық кеңес мүшелерінің қатысуымен бірлескен түрде 2021 жылы 23 қараша күні мектеп асханасына ыстық тамақтың ұйымдастырылуы және берілуі жөнінде зерделеу жұмыстары жүргізілді. Зерделеу барысында комиссия мүшелері:

-1)Оқушылардың нақты тамақтану рационының күнделікті ас мәзірінің перспективалық ас мәзіріне сәйкес келуін;

2)Асханаға келіп түсетін тамақ өнімдерінің сапасына;

3)Отандық тамақ өндірушілердің тамақ өнімдеріне СТ- KZ сертификаттарының болуына;

4)Дайындалған тағамдардың сапасы,ас мәзірінде көрсетілген грамға сай берілуі;

5) Технологиялық жабдықтардың талапқа сай болуы;

6)Асхананың санитарлық- жағдайына тексеру жұмыстарын жүргізді.

Зерделеу қорытындысы бойынша мектеп асханасының санитарлық- гигиеналық   жағдайы талапқа сай.  Асханаға кіре берісте 3қол жуатын раквиналар қол кептіретін құрылғы жасап тұр. Сұйық сабын қойылған. Оқушылардың тамақтану,кезекшілік  кестесі  ілінген. Келіп түскен тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімі сертификаттармен салыстырылып қаралды.   Күнделікті ас мәзірі перспективалық ас мәзіріне сәйкес келді. Қоймадағы азық- түліктің сақталуы талапқа сай. Ас блогында аспазшы нақты ас мәзіріне сәйкес  дайын өнімнің тәуліктік сынамасын қалдырған. Сынама арнайы тоңазытқышта сақталған. Ас блогының қызметкерлері  арнайы киіммен қамтамасыз етілген.  Күнделікті мед.бақылаудан өтіп отыр. Қазақстан Республикасы  Денсаулық сақтау министрінің №76 бұйрығының  7 тарау 122 тармағының  9 қосымшасының  №1,№ 2 ,№ 3,№ 4 ,№5 нысандары бойынша журналдардың жауапты мамандар уақытында  толтырылып  отыр. Бракераж комиссия мүшелері аптасына 1 рет зерделеу жұмыстарын өз деңгейінде жүргізіп келеді. Алға қарай да жүйелі жұмыстар жалғасын табады.


Ыстық тамақтың берілу сапасына зерделену жұмыстары 

Атырау облысы Білім беру басқармасының басшысы С.Есенғалиевтің 2021 жылғы 11 қарашадағы №06-01-06-02-4/1170 хатына  сәйкес   Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің №598 Қазақстан Денсаулық сақтау министрінің 76 басшылыққа алып және де Мектеп директорының 2021 жыл 31 тамыздағы №77 бұйрығына өзгеріс енгізу туралы 1қазандағы №155,156 бұйрығын басшылыққа алып тамақтану сапасына мониторинг,бракираж комиссиясының ыстық тамақтын берілуін зерделеу мақсатында 2021жылдың 19 қараша  күнгі кезекті зерделеу жұмыстары жүргізілді. Зерделеу барысында келіп түскен тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімі сертификатпен салыстырылып қаралды. Тағамдардың дайындалу технологиясы,тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығы, қоймадағы азық-түліктің сақталуы тексерілді. Қолданылатын ыдыс аяқтың талаптарға сәйкес жарылған ыдыстар болмады. Ас үлесінің мәзірге сәйкестігі,тәуліктің сынаманың уақытылы салынып,ас блогының қол жуу, кептіргіш құралдарының жасап тұрғандығы, асхана тазалығы талапқа сай болуы зерделенді.


Б.Бегалиев жалпы орта мектеп бойынша 2021/2022 оқу жылына тамақтандыру сапасына жүргізілген мониторинг,бракираж

 комиссиясының  жоспарлы жұмысы жүргізілді

 

Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрінің  №598 Қазақстан Денсаулық сақтау министрінің 76 басшылыққа алып және де Мектеп директорының 2021 жыл 31 тамыздағы №77 бұйрығына өзгеріс енгізу туралы 1қазандағы №155,156 бұйрығын басшылыққа алып тамақтану сапасына мониторинг,бракираж комиссиясының ыстық тамақтын берілуін зерделеу мақсатында  2021жылдың 26қазан  күнгі кезекті  зерделеу   жұмыстары жүргізілді. Зерделеу барысында келіп түскен тамақ өнімдерінің жарамдылық мерзімі сертификатпен салыстырылып қаралды.Тағамдардың дайындалу техналогиясы,тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығы.Қоймадағы азық түліктің сақталуы ,қолданылатын ыдыс аяқтың талаптарға сәйкес жарылған ыдыстар болмады.Ас үлесінің мәзірге сәйкестігі,тәуліктің сынаманың уақытылы салынып,қол жуу, кептиргіш құралдарының жасап тургандығы ас блогының,асхана тазалығы талапқа сай болуы зерделенді .Өрескел кемшіліктер болмады тақтайшалардың белгіленген номерлері кетип қалғандығы мен саттықтағы тағамдардың бағаларын күнбе күн іліп отыру кәсіпкерге ескертіліп сол жерден орындатылды.АКТ толтырылып бір данасы кәсіпкерге таныстырылып берілді.алға қарай да жүйелі жұмыстар өз уақытымен жүргізіледі.


2021/2022 оқу жылына арналған  тамақтандыру сапасына мониторинг

жүргізу комиссиясының  жоспарлы жұмысы жүргізілді

 

ҚР Білім және ғылым министрінің 2018.31.10 № 598 бұйрығымен бекітілген Орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру,сондай-ақ мектепке дейінгі ұйымдарда,жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және білім алатын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етумен байланысты тауарларды сатып алу қағидаларына сәйкес  және  2021/2022 оқу жылы балаларды тамақтандыру сапасына бақылауды қамтамасыз ету мақсатында мектеп директорының № 77 бұйрығын басшылыққа алып  комиссия құрамы мектеп асханасына  зерделеу жұмыстарын жүргізді Б.Бегалиев атындлағы жалпы орта мектебі бойынша тегін ыстық тамақпен қамтамассыз етілетін оқушыларды тамақтандырудың сапасына брокираж  комиссиясының зерделеу  жөнінде  тамақтың  сапасын ,нормаға сай берілу молшері,грамы,мектеп асханасының тазалығы қараған болатын.Қараған кезде айтарлықтай кемшіліктер болмады.Тамақтың сапалы берілуі  балалардың уақытылы тамақтануы,бекітілген кезекшілердің  мектеп асханасындағы тәртібі   үнемі қадағаланып тұрады .

 

Название Скачать
 1 Ас мәзірі 1
2 Ас мәзірі 2

Аты Жүктеу
1 2021/2022 оқу жылына арналған тамақтандыру сапасына мониторинг жүргізу коммисиясының жұмысын ұйымдастыру туралы
2 2021/2022 оқу жылына арналған тамақтандыру сапасына мониторинг жүргізу коммисиясының жұмысын ұйымдастыру туралы

Аты Жүктеу
1 Шектеу іс-шараларын, оның ішінде карантинді енгізу кезеңінде білім беру ұйымдарындағы қоғамдық тамақтану объектілеріне қойылатын талаптар

Салауатты тамақтану

Барлық ересек адамдар ұзақ уақыт бойы салауатты өмір салтын ұстанып, қартайған шағына дейін өмір белсенділігін сақтағысы келеді. Қазір көпшілігіміз спортпен айналысуға ден қойып жатыр – бұл әрине құптарлық жағдай. Алайда, спортпен шектелу аздық етеді. Бұған қоса, тамақтануымызға да мән беруіміз қажет. Қайсысын таңдау керек? Әркімнің өз еркінде. Салауатты өмір салтын ұстанғысы келетін әрбір адам төмендегі  ережелерді ұстану қажет:

  • қарныңыз ашқан кезде ғана тамақ жеу керек. Аштық тек физиологиялық қажеттілік, ал тамаққа деген тәбет -  сана мен сезімге әсер ететін әртүрлі сыртқы факторлардың нәтижесінен тамаққа тәбет ашылады.
  • Ванна қабылдау және жаттығу жасау, бұл адам организміне белгілі бір мөлшерде күш салады. Сондықтан, ваннаға дейін, кейін, жаттығуға дейін және кейін  тамақтанбаған дұрыс.
  • Тамақ қабылдаған кезде сұйықтық ішпеу. Суды тамақтан бұрын 10-15 мин. және көкеністерді қабылдағаннан кейін 30 мин кейін қабылдау.
  • Салқындатқыш сусындар, лимонад, мұз салынған шайды тамақпен бірге қабылдаған кезде, сусындар тамақ қорыту процесін тежейді. Кофе, шай, какао, лимонад тәбетті ашып, артық тамақ қабылдауға әкеледі. Сонымен қатар, ас қорыту жұмысына, нерв жүйесі мен бүйрекке  кері әсер етеді.
  • Кез келген асты мұқият шайнап, сілекеймен шылап, жұту керек. Тамақты толық шайнау – асты қорытудың алғашқы сатысы. Толық шайналған асты қорытуға организм аз энергия жұмсайды. 

Тамақтану кезінде ұстанатын басты қағида: тағам түрлері жеңіл болған сайын, олардың қорытылуы да жеңіл, әрі тиімді жүреді. Желінген ас толық қорылып, ағзада жиналмау керек. Әдетте біздің қолданатын тағамдарымыз нан, ет, картофель, көже. Бұдан кейін тәтті тағамдар, балмұздақ, консервідегі тағамдар, және де тамаққа қосып жейтін әртүрлі тұздықтар, шай, кофе. Бір реттен осыншама тағам түрлерін бірден ағзаға сіңіру ас қорыту жүйесіне ауыр келеді.Дұрыс тамақтану үлгісі қандай? Тамаққа деген күнделікті дағдыңызды қалпыстатырыңыз. Жеген асыңыз оңай сіңетін, қарапайым тағамдардан болу керек. Негізгі ереже – әр жеген сайын түрлі тағамдарды аз мөлшерде, әр кезеңде қабылдаған жөн. Бір жеген кезде, асқазанды бірден толтырып ас қабылдау, ағзаға ауырлық етеді, ас қорыту жұмысын  да бәсеңдетеді.

 


Бегалиев жалпы орта мектебінің жоспарға сай жүргізілген асхана тексерісі

Мектебімізде жоспарға сай  /598/611 санды  бұйрықтарды негізге ала отырып кезекті  мониторинг , бракераж комиссиясы асхана  жұмысына мониторинг  жүргізді. Бақылау  барысында  асхана  қызметкерлерінің санитарлық  талапқа  сай  жұмыс  атқарып  отырғандығы  анықталды.


Б.Бегалиев атындағы жалпы орта мектебі  «Ас адамның арқауы»

 іс- шарасының өткізілуі туралы

Анықтама

«Ас адамның арқауы» сайыс өткізілді. МақсатыТамақтану мәдениеті дегеніміз – бір қалыпты тамақтану, тағамдардың әр түрлі болуы, қай кезде және қандай мөлшерде ішіп-жей білу.Ішетін тамақтың түрін өзгертіп отыру керек, яғни белокқа бай сүт, ірімшік, балық немесе ет, дәрумендер мен минерал тұздары көп көкөністер, жемістер аса қажет .Оқушыларға суретпен жұмыс яғни көкеністер мен жемістердің атауын ата?Оқушылардан Қазақтың ұлттық тағамдарын сұрап, әр топқа еттен ,сүттен дайындалатын тағамдарды ата.Жұмбақтар мен тест берілді.Тәрбие сабағы  қорытындыланып  оқушылармен «Менің дастарханым » әні айтылды.


Б.Бегалиев атындағы жалпы  орта мектебі   бойынша білім алушыларды ыстық тамақпен  қамту мақсатында атқарылған жұмыстардың жайы. 2020-2021 оқу жылы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2008 жылғы 25 қаңтардағы №64 «Әлеуметтік қорғалмаған білім алушылар мен күнкөрісі төмен отбасылардан шыққан білім алушыларға қаржылай және материалдық көмек  көрсетуге бөлінетін қаражатты жұмсау ережесі» туралы қаулысының, Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2012 жылғы 12 наурыздағы «Әлеуметтік көмек көрсетілетін азаматтарға әлеуметтік көмектің мөлшерін,көздерін,түрлерін және оны беру қағидаларын бекіту туралы» №320 қаулысын  басшылыққа ала отырып Орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру,сондай-ақ мектепке дейінгі ұйымдарда,жетім балалар мен ата-анасының қамқорығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және білім алатын қағидаларына (ҚР Білім және ғылым министрінің  2018.31.10 № 598 бұйрығымен бекітілген) Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2017 жылғы 16 тамыздағы № 611 бұйрығы, Қазақстан Республикасының Бас мемлекеттік санитариялық дәрігерінің қаулылырына өзгерістер мен толықтырулар  енгізу туралы 2020 жылғы 25 желтоқсандағы №67 қаулысының 46 қосымшасын ,шешімдеріне, ата-аналардың өтініштеріне,оқушылардың жекелеген отбасыларының материалдық жағдайын тексеру актілеріне сәйкес.Мектеп директорының №13  бұйрығын негізге ала отырып, қазіргі уақытта  13 бұйрыққа өзгеріс енгізіліп  9сыныптарда 6 оқушы  қамтылып отыр.Оқушылардың күнделікті ыстық тамаққа қатысы  сынып жетекшілермен бірлесіп қадағаланып, есебі алынып отыр. Асханаға  дүйсенбі –жұма  күндері аралығында  оқушылардың   тамақ  ішу  барысындағы  тәртіпті және ретті   тамақ ішуді   қадағалауға мектеп  директорының   бұйрығымен   мектеп әкімшілігі мен мұғалімдерінен кезекшілер   тағайындалатын болады. Мектеп медбикесі күнделікті  аз мәзірін тексеріліп,№611 бұйрығын негізге ала  оргонолепикалық бағалау,брокираж журналы толтырылып отырады.  Айдың аяғында әрбір сынып бойынша оқушыларды ыстық тамақпен қамтамасыз ету жөнінде  табель жинақталып,мектеп есепшілеріне тапсырылып, ай сайынғы тамақтанған оқушылардың есебі шығарылып отырылады.

Күнделікті  аз мәзірін тексеріліп отырады,ыдыс аяқ саны жеткілікті.Алға қарай да оқушыларды ыстық тамақпен қамтамасыз ету бағытындағы жұмыстар заң шеңберінде жалғасын табады.


"Мектеп асханасы" акциясын өткізу туралы

 

"Мектеп асханасы" Республикалық алдын алу шаралары

 

Б.Бегалиев атындағы жалпы орта мектебінің

 1-11 сынып  оқушыларының арасында «Мектепте тамақтануды ұйымдастыру» тақырыпта  29 қантар 2020 жылы жүргізілген   сауалнаманың  қорытындысы

Мектеп оқушыларын объективті жағдайларын анықтау мақсатында 1-11 сынып оқушыларының арасында сауалнама жүргізілдіСауалнама 10 сұрақтан жасақталды . Сауалнамаға 300  оқушы қатысты.

     

Сауалнама қорытындысы бойынша мектеп оқушыларының  көзқарастарын қорытындылай келсек, оқушылардың  мектепте беріліп отырған ыстық тамақтын ұнайтындығы кейбір оқушылырдың да ішкісі келетіндіктерін ұсыныс түрінде берді.Асхана тазалығы ,асхана қызметкерлеріне де  жақсы қарым қатынаста екені анықталды .

 

 

                                     Сауалнама өткізген медбикесі :              Е.Молдашева.    

                                                         Әлеуметтік педагог:                  А.Нұрмағанбетова

 

 

Б.Бегалиев атындағы жалпы орта мектебі

Сауалнама «Мектептегі тамақтануды ұйымдастыру»

1.Мектепте тамақтануды ұйымдастыру жүйесі Сізді қанағаттандыра ма?

Иә

Жоқ

2.Мектепте ыстық тамақпен қамтамасыз ету тиімді депи санайсыз ба ?

Иә

Жоқ

3.Сіздің асхана тазалығына көңіліңіз тола ма?

Иә

Жоқ

4.Тамақтану кестесін дұрыс деп есптейсіз бе?

Иә

Жоқ

5.Күнделікті ас мәзірі сіздің көңіліңізден шыға ма?

Иә

Жоқ

  1. Сіздің тамақтану сапасына көңіліңіз тола ма?

А) иә,толығымен көңілімнен шығады

Б) жалпы толады,бірақ кейде ұнатпаймын

С) жоқ,менің тамақ сапасына мүлдем көңілім толмайды

7 .Егер сіздің тамаққа көңіліңіз толмаса, нақты неге көбірек шағымданасыз?

А) мектеп асханасының тазалығына күмәнданамын

Б) тамақтануға уақыт жетіспейді

С) мектепте тамақтану денсаулыққа кері әсер етеді

Д) мектепте тамақтану дұрыс тамақтану нормасына сәйкес келмейді

Е) мектепте тамақтану диетама сәйкес келмейді

В) тамақтың дәмі ұнамайды

Г) асханада тамақ мөлшері өте аз беріледі

Х) мектеп асханасында тағам түрлері аз

8 .Мектеп асханасында сізге сапасы нашар тамақ жиі беріле ме?

А)жиі

Б) анда-санда

В) кейде

Г) ешқашан

Д) білмеймін

  1. Мектепте тамақ сапасын қадағалайтын коммисия құрылған ба?

Иә

Жоқ

Білмеймін

  1. Сізге мектеп асханасындағы қызмет көрсетуі және безендірілуі ұнай ма?

А) ыдыс-аяқ

Б) жиhаздар

В) асхананың жарықтандырылуы және безендірілуі

С) тамақтануды ұйымдастыру

Е) гигиеналық талаптар мен шарттарды ұстануы

Г) асхана қызметкерлерінің қызмет көрсетуі

 


Тамақтандыруды ұйымдастыру хабарлама

 

 

Б.Бегалиев атындағы жалпы орта мектебі 2019-2020 оқу жылы

2019/2020 оқу жылына арналған тамақтандыру сапасына мониторинг жүргізу комиссиясының жұмысын ұйымдастыру туралы ҚР Білім және ғылым министрінің 2018.31.10 № 598 бұйрығымен бекітілген Орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру , сондай-ақ мектепке дейінгі ұйымдарда,жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және білім алатын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етумен байланысты тауарларды сатып алу қағидаларына сәйкес  және  2019/2020оқу жылы балаларды тамақтандыру сапасына бақылауды қамтамасыз ету мақсатында тегін ыстық тамақпен қамтамассыз етілетін оқушыларды тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізілді. Қараған кезде  Тамақ өнімдерінің сапасына,тағамдарды дайындатехналогиясына тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығына,өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері Мектеп асханасының тазалығы қаралды.Қараған кезде айтарлықтай кемшіліктер кездеспеді. Ыдыс аяқтар  жеткілікті.Азық-түліктің пайдалану мерзімі ,ас мәзірінің мәзірге сәйкестігі талапқа сай болды.


Б.Бегалиев атындағы жалпы орта мектебі 2019-2020 оқу жылы

 

        2019/2020 оқу жылына арналған тамақтандыру сапасына мониторинг жүргізу комиссиясының жұмысын ұйымдастыру туралы ҚР Білім және ғылым министрінің 2018.31.10 № 598 бұйрығымен бекітілген Орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру , сондай-ақ мектепке дейінгі ұйымдарда,жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және білім алатын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етумен байланысты тауарларды сатып алу қағидаларына сәйкес  және  2019/2020оқу жылы балаларды тамақтандыру сапасына бақылауды қамтамасыз ету мақсатында тегін ыстық тамақпен қамтамассыз етілетін оқушыларды тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізілді. Қараған кезде  Тамақ өнімдерінің сапасына,тағамдарды дайындатехналогиясына тоңазытқыш-технологиялық жабдықтардың жарамдылығына,өнімдердің және дайын тағамдардың сақтау мерзімдері Мектеп асханасының тазалығы қаралды.Қараған кезде айтарлықтай кемшіліктер кездеспеді. Ыдыс аяқтар  жеткілікті.Азық-түліктің пайдалану мерзімі ,ас мәзірінің мәзірге сәйкестігі талапқа сай болды.

          

 

Тамактандыруды уйымдастыру маселелерi тyралы

2014 жылдан бастап депутаттардыц бастамасы жэне мектеп директорларыныц ұсыныстары бойынша мектептiк тамактандыруды ұйымдастыру бойынша қызмет, тауарларды өнім берушiсiн таңдау тамац сапасына әсер eтетін орын алған багалар демпингiне баЙланысты, сондай-ақ мектеп директорларының қызметтi өнім берушiсiне тiкелей бақылаудың болмауына байланысты мемлекеттiк сатып алу жүйесінен шыгарылған. Бугiнгi кyнге орта бiлiм беру ұйымдарында бiлiм алушыларды тамактандыруды, мектепке дейiнгi ұйымдарында, жетiм балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз  қалған балаларға арналган бiлiм беру ұйымдарында тәрбиеленетiн және бiлiм алатын балаларды тамактандырумен камтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу тәртiбi әзiрленген (ҚР БҒМ 2018 ж.31 казандагы № 598 буйрығы).

      
Балаларды тамактандыру сапасы мен цауiпсiздiгiн кепiлдендiру мақсатында Қағидаларда бiлiктi қызметкерлер штаты бар (жұмыс тәжірибесі азпазшы - бiлiктілігі, технологтар, диетологтар, оң сипаттамалар, өнімдерінің жеке өндірісінің, энергияны үнемдейтін жабдықтардың бар болуы) осы қызметтi корсетуге мейiлiнше даярланған өнім жеткiзушiнi таңдауға мумкiндiк беретiн олшемдер карастырылган.

       
2018 жылдан бастап тамак онiмдерiн сактау жағдайына, дайындалатын  тағамдардың  қауiпсiздiгi мен сапасына эсер eтетiн мектеп асханаларының материалдық-техникалық базасын жақсарту ушiн мемлекеттiк-жекеменшiк әрiптестiк механизмi енгiзiлдi. Сондай-ақ, қағидаларға сәйкес конкурстык комиссия кұрамына YЕҰ  және ата-аналар коғамдастыгының, камкоршылар кеңесiнiң окiлдерi, сондай-ақ, когамдык денсаулык сактаудың аумактық органдары кiредi.

      
Өнім  берушiлердiң жаңа жане табиғи онiмдердi пайдалануды камтамасыз ету ушiн Қагидаларда мектептiк тамактандыруды уйымдастыру барысында пайдаланылатын тамак онiмдерiнiц жеке ондiрiсiнiц бар болуы (шаруа немесе ферма қожалығы, жылыжай, т.б.) ушiн өнім берушiлердiң косымша балл- алуы мен отандық өндiрушiлердiң тамак өнiмдерiн сатып алуы көзделген.

     
Тагамдардың, тамақ өнiмдерiнiң жене аспаздык буйымдардың тyтынушылық қасиеттерi, олардың органолептикалык ерекшелiктерi, технологиясы жоне дайындау жағдайлары балаларға арналган тағам онiмдерiнiң қауiпсiздiгi болiгiнде Еуразиялық экономикалық одақтық техникалық регламенттерiне сәйкес болуы тиiс.

        
Өнім берушi шарттың талаптарын бұғган немесе тиiсiнше орындамаған жагдайда шарт сот тәртiбiнде бузылады жоне осы oнім берушi жозыксыз деп танылады(ҚР БҒМ 2018 ж. З1 казандагы № 599 буйрығы).

       
2015 жылы бiлiм €tлушылардыц жекелеген санаттарына сапалы тамактандырумен камтамасыз ету максатында Министрлiк Қазақ  тағамтану академиясымен бiрлесе отырып, балалардыц жас ерекшелiктерiн ескере отырыш, бiр - рет қолданылатын мектеп тагамдарының  бiрыңғай нормаларын тyңғыш әзiрленген (ҚР Yкiметiнiң 2012 ж. 12 наурыздагы  №320 каулысына толықтырулар  енгiзiлген).


Бyл нормаларда балаларльiн агзага кажеттi микронутриентттердi алуы -қарастырылған:витоминдер, минералды заттар және микроэлементтер.

      
2018 жылы Қазақстан Республикасының,Денсаулық сақтауды дамытудың  2016-2019 жылдарга арналған «Денсаулық» бағдарламасын іске асыру шеңберінде, сондай –ақ білім беру ұйымдары білім алушыларының салауатты (ыстық) тамақтануына қызығушылығын арттыру мақсатында Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігімен оқу орындарында тамақтану мөлшері бойыцнша біріңғай стандарттар әзірленген.

        
2019 жылдан бастап, Министрлiкпен нысанга шыгуды жүзеге асырмай-ақ бақылау iс-шараларын жургiзуге мумкiндiк беретiн органдардыц және бiлiм беру ұйымдарының мектептiк-тамақтандыруды ұйымдастыруға камеральдық бақылау енгiзiлген.

    
Бұдан басқа, министрлiк Казакстан Республикасыныц Каржы министрлігімен бiрлесiп мемлекетлiк сатып алу порталы аркылы конкурстық процедураларды ,электронды форматқа кошiру меселесi бойынша жұмыс жургiзуде.

    
Бугiнгi таңда мектеп қызметкерлерінің, сондай-ак ата-аналар қауымдастыгының кызмет корсетуге тұракты түрде бақылауды жyзеге асыру мумкiндiгi заңнамалы карастырылган.

   
Әрбiр мектепте балалардың тамақтандыруына бақылау женiндегi комиссия жyмыс жаъайды. Комиссияны мектептiң директоры басқарады, құрамына мектеп медбикесi, педагогтар, ата-аналар комитетiнiң мүшелері, қамқоршылар кеңесi кiредi.

     
Тамақтандыруды ұымдастыру Қағидаларына сәйкес кызметтi жеткiзушi ай сайын орта бiлiм беру ұйымының басшысына онiмнiң сапасы мен қауiпсiздiгiн - куәландыратын құжаттарды қоса бере отырыIп, бiлiм алушылар ушiн пайдаланылатын өнiмдерiнiц тiзбесi туралы мәлiметтердi ұсынуы тиiс.

    
Ай сайын медицина қызметкерi немесе жауагIты адам тагам жэне аспаздық онiмдердiц сапасын органолептикалық  багалау журналына жазулар енгiзiлген дайын тамақ сапасына органопептикалык багалау жургiзедi. Сонымен, казiргi уакытта мектеп экiмшiлiктерiне балаларлыц тамактандыру сапасына әсерiн тигiзуге мумкiндiк беретiн барлық қажеттi механизмдер әзiрлендi. Бугiнгi күнi, баса айтатындай, бiлiм беру уйымдарын басшыларының (бракераж комиссиясының төрағаJларының) жауапкершiлік деңгейі алдыңғы катарда.

    
Осыған байланысты Министрлiктiң мектептiк тамактандыру сапасын арттыру - бойынша щызметiнiц негiзгi багыты тамактандыру сапасына бақылау жөніндегі бракераж комиссияларыныц кызмет тәртiбiн кеңiнен акпараттандыруды камтамасыз ету, сондай-ақ балалардың тамактандыруын ұйымдастыру барысында бұзушылықтарды аныктау бойынша одан әрi әрекет ету туралы бiлiм алушыларды жэне олардыц ата-аналарын акIпараттандыру болып табылады.

 

 


Б.Бегалиев атындағы жалпы орта мектебі «Дұрыс тамақтана білесізбе?»тақырыбында мектеп медбикесі мен мектептің әлеуметтік педагогы өткізген шарадан хабарлама

 

Ат - адамның қанаты,
Ас - адамның арқауы

Сіздің деніңіз сау және сұлу болып өсуін үшін,ағзаңызға көп нәрлі заттар қажет.Ағзаның қалыпты өсуіне нәруыздар,майлар,көмірсулар,дәрумендер мен микроэлементтер қажет.Қазіргі кездегі оқушыға күніне тамақтану төрт ретпен кем болмауы керек:ертеңгі ас,түскі ас,сәскелік ас және кешкі ас міндетті түрде ыстық тамақ болуы қажет.Сіздің ішетін тағам құрамында сүт,,сүзбе,құрт,,ірімшік ,айран,кальций мен нәруыздардың көзі болу керек.Кальций мен фосфорды балық тағамдарда алуға болады.Сізге күніне 1-1,5 л сұйықтық,бірақ газдалған емес,жеміс немесе көкеніс шырынын ішу керек.Адам үшін ең қажетті ертеңгі ас!Ертеңгі асқа,мысалы,тәтті шай,нан-тоқаш өнімдері,балғын көкеністер және сұлы немесе қарақұм ботқасы.Түскі ас ыстық тамақпен тамақтану қажет.Міндетті түрде, екі ыстық  тамақ болса тіпті жақсы.Мысалы:көже( күріш бұршақ,борщ және т.б) лағман ,кеспе,ал,екіншісіне котлет,палау,гарнирге күріш,картоп,кеспе немесе пісірілген кокеністерді қолдануға болады.Ыстық тамақты нанмен  ішіп-жеген дұрыс.Үшіншісіне ,бір стакан шырын,шай және т.б.Түскі аспен кешкі астын арасында тәтті нанмен тоқашпен бір стакан айран,сүт ішкен дұрыс.кешкі ас бір ыстық тамақпен тамақтануға болады.Тек,жоғарыда айтылған тағамдармен шектеу міндетті емес.Барлығы анаңыздың,әжеңіздің немесе асхана аспаздары қандай тағам жасағанына байланысты болады.Үйлесімді тамақтану-бүкіл ағзаға әсересе жүрек-қантамыр жүйесіне кешенді әсер етеді.Жүрек қантамырлар жүйесі жұмысының өздігінен реттелу механизмдері қалыпқа келеді.дене салмағының азаюы,жүрек бұлшықетіне түсетін қосымша салмақты азайтады.


Тамаққа жемістер күніне 400г.кем емес көкеністерді пайдаланыңыз.


Майлы етпен тәтті тағамдарды азырақ жеңіз.


Астық дақылдарынан жасалған тамақтарды пайдаланыңыз.


Құрамында магний,алий және кальций көп тамақтарды көбірек жеңіз.


Тұзды тәулігіне 5г.артық пайдаланбаңыз.дұрыс тамақтандыру сізге қан қысымыңыздың көтерілу қаупін азайтуға және денсаулығыңызды нығайтуға көмектеседі.

 

 

 

 

 

 

Б.Бегалиев атындағы орта мектебі   бойынша білім алушыларды ыстық тамақпен  қамту мақсатында атқарылған жұмыстардың жайы. 2018-2019 оқу жылы

 

Қазақстан Республикасы  Үкіметінің 2008 жылғы 25 қаңтардағы «Әлеуметтік қорғалмаған білім алушылар мен күнкөрісі төмен отбасылардан  шыққан білім алушыларға қаржылай және материалдық көмек көрсетуге бөлінетін қаражатты жұмсау ережесін бекіту туралы» №64 қаулысын басшылыққа ала отырып және 2018 жылдың  1  қыркүйегі  күнгі №01-19/189 бұйрығымен бекітілген жалпыға бірдей міндетті білім қорын бөлу жөніндегі комиссия отырысының  1қыркүйегі күнгі қаулысының  негізінде  мектеп бойынша 2018жылдың қыркүйек айынан бастап 326  оқушы ыстық тамақпен қамтамасыз етілді. Тоқсан  ішінде оқушылар қозғалысына байланысты 277 оқушы 1-4сынып оқушылары,қалғаны 5-11 сыныптан 49 бала  тамақтанады. Оның ішінде тұл жетім,  жартылай жетім,аз қамтылған отбасының балалары және  көп балалы отбасының  балалары тамақтанады.  Бұл отбасылардың  тізімі  аудандық жұмыспен қамту,  әлеуметтік  бағдарламалар  азаматтық  хал  актілерін  тіреку  бөлімінің  басшысының  бұйрығымен  12  отбасы  анықталып,  оның  ішінде  27  балаға  тегін  тамақ  беріліп  отыр.

Асханаға  дүйсенбі –жұма  күндері аралығында  оқушылардың   тамақ  ішу  барысындағы  тәртіпті және ретті   тамақ ішуді   қадағалауға мектеп  директорының   бұйрығымен   кезекшілер   тағайындалды.

   

Жыл басында мектеп оқушыларын ыстық тамақпен қамтамасыз ету  бағытында істелетін жұмыстың жоспары жасалып, сол жоспардың аясында жұмыс жүргізіліп келеді. Оқушылардың күнделікті ыстық тамаққа қатысы  сынып жетекшілермен бірлесіп қадағаланып, есебі алынып отыр.

 

I –ші аусымда  1,4 сынып оқушылары және  8,9,10,11 сынып  оқушылары   тамақтанады,II-ші аусымда  2-3 сынып  оқушыларымен қатар 5, 6,7 –шы сынып  оқушылары тамақтанады.

   

Мектеп медбикесі күнделікті  аз мәзірін тексереді. Айдың аяғында әрбір сынып бойынша оқушыларды ыстық тамақпен қамтамасыз ету жөнінде  табель жинақталып,мектеп есепшілеріне тапсырылып, ай сайынғы тамақтанған оқушылардың есебі шығарылып отырылады.

    

Мектеп оқушылары ата-аналарының  жиналысында  ата-аналарға тегін ыстық тамақпен қамтудың заңдылығы түсіндіріліп, осыған байланысты нормативтік құжаттармен таныстырылып отыр.Ата-аналар тарапынан немесе оқушылар тарапынан ыстық тамақпен қамту  барысында ешқандай шағым болған жоқ.

      

Орта  білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру және мектепке дейінгі білім беру ұйымдарында ,жетім балалар және ата-аналарының қамқорлығынсыз қалған балаларға білім беру ұйымдарында тәрбиеленуші және білім алушы балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу қағидаларын бекіту туралы Қазақстан Республикасы білім және ғылым министрінің  2015 жылғы 31 желтоқсандағы  №717  бұйрығының 64 тармақшасында «Шарт тиісті қаржы жылына міндеттемелер бойынша бекітілген жеке қаржыландыру жоспарына сәйкес бөлінген қаражат шегінде жасалады және шартты орындау кезінде қаржы жылы шегінде өнім беруші тарапынан бұзушылықтар болмаған жағдайда көрсетілген мерзім аяқталғаннан кейін, бірақ кемінде екі рет ұзартылады»делінген .

   

Асханаға ауыз су іштен кран арқылы келеді,канализация істеп тұр,ыдыс аяқ саны жеткілікті. Алға қарай да оқушыларды ыстық тамақпен қамтамасыз ету бағытындағы жұмыстар заң шеңберінде жалғасын табады.

 

Әлеуметтік педагог :  А.С.Нұрмағанбетова